Święto pączków | Moje blogowanie

Bloguje bo to kocham

Święto pączków

Pączki nie są wypiekiem, który każdy potrafi zrobić. W tym przypadku powinno się nie wyłącznie dysponować dobrym przepisem, ale i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie za każdym razem jest banalnie zwykłe. Okazuje się bowiem ze, aby upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o adekwatnej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może także być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwykłe i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego problemu. One w większości przypadków także na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest także jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest intuicyjne. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je powinno się bardzo długo, zanim przybierze dobrze dopasowana konsystencje. Później takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to zwykłe. Dlatego wiele osób, dosłownie te, które umieją piec, często kupują pączki gotowe. Kiedy pączek ma swoje święto i oni preferują mieć chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie mają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Sprawdź: Tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Share


Post a Comment