Chłodzenie żywności | Moje blogowanie

Bloguje bo to kocham

Chłodzenie żywności

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle kojarzymy w wersjach domowych użytych na własny użytek, ale te urządzenia są także dostępne w wersjach profesjonalnych użytych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić de facto spore ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest taki sam i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która całkowicie zamraża produkty wręcz do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i głównie bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają całkowicie wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są natomiast drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysoką ceną. Mimo wszystko w znaczącej liczbie sytuacji po prostu te koszty powinno się ponieść, bo są konieczne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują wykorzystanie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała przeznaczenie także w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Sprawdź: chlodniemroznie.pl


Post a Comment